Me Iberdrola centrali më i madh diellor në Spanjë

Tregu spanjoll i energjisë është gati të përfitojë nga ai që është quajtur parku diellor më i madh në të gjithë Europën. Projekti do të vendoset në rajonin perëndimor të Extremadura dhe tashmë ka bekimin e ministrisë së tranzicionit ekologjik të vendit, e cila ka për detyrë të propozojë dhe ekzekutojë politikën qeveritare të energjisë dhe mjedisit për kalimin në një shoqëri më të gjelbër. Dhe produktive.

Projekti është një bashkëpunim midis Iberdrola, kompania më e madhe e shërbimit në Spanjë dhe kompanisë franceze të ushqimit Danone SA. Ndërsa Iberdrola tashmë ka një impiant në të njëjtin rajon që prodhon 500 MW, impianti i ri pritet të prodhojë 590 MW energji nga fotovoltaiku. Kjo po ndodh pasi vendi shtoi 2.9 GW burime energjie fotovoltaike në tregun e tij në 2019.

Impianti pritet të hyjë në veprim deri në Prill 2022 dhe do të furnizojë me energji (73 GWh në vit) për kompanitë Danone me bazë në Spanjë për 10 vjet, sipas marrëveshjes së përbashkët. Do të kushtojë gjithsej 300 milion euro (364 milion dollarë). Do të thotë që 100% e nevojave të energjisë së gjigandit ushqimor do të plotësohen nga impianti i propozuar.

Iberdrola besohet të ketë filluar të gjithë procesin, i cili do të zhvillohet së bashku me projektet e tjera të zhvillimit të energjisë së rinovueshme në të cilat përfshihet kompania. Interesat e tyre energjetikë shtrihen në Shtetet e Bashkuara dhe Meksikë. Testet dhe seancat e vlerësimit të ndikimit, të cilat janë të detyrueshme, duhet të fillojnë së shpejti.

Impianti, i cili është pagëzuar në uzinën Pizarro (emëruar pas konkuistadorit të famshëm, Francisco Pizarro), pritet të mbulojë një sipërfaqe prej 1300 hektarë dhe të përdorë 1.7 milion panele diellore. Në afat të menjëhershëm, financimi do të vijë nga aktivet likuide të kompanisë, edhe nëse ato janë të hapura për t’u marrë parasysh për huatë në të ardhmen.

Ky zhvillim i ri konsolidon pozicionin e Spanjës si një lider në treg në Europë në sektorin e energjisë së rinovueshme. Kjo falë mbështetjes së fortë të qeverisë aktuale. Vitin e kaluar vendi duhej të shtonte gjithsej 7 GW energji nga burimet diellore dhe të erës. Në një kohë kur Evropa si një e tërë shtoi 16.7 GW në 2019, edhe pse kjo shifër pritet të dyfishohet në 35 GW para fundit të 2022.

Sipas vlerësimeve të Iberdrola, kur impianti Pizarro të përfundojë, ai do të ndihmojë në parandalimin e një emetimi të konsiderueshëm prej 245,000 tonë dioksid karboni, një kontribues i rëndësishëm në efektin serë.