Turbinat e erës gjigante aq të larta sa Kulla Eifel e planifikuar për Suedinë

Turbinat e erës gjigante me të larta se Kullës Eifel. Kompania pas këtij projekti është Svevind AB, me seli në Suedi. Kompania po kërkon leje për të marrë turbinat e tyre të erës më lart në qiell në 300 metra. Kjo do të vijë pasi firma inxhinierike ndërtoi parkun më të madh në erë në vendin nordik.

Turbinat e larta të erës do të jenë pjesë e parkut ekzistues Markbygden por do të kenë nevojë për leje të veçantë. Procesi ndoshta do të zgjasë dy vjet, duke na dhënë kohë të mjaftueshme për t’u përshtatur me idenë e bashkimit të teheve rrotulluese në kullën mjaft Eifel.

Kristina Falk, kreu i mjediseve dhe lejeve shpjegon pse Svewind po mendon kaq shumë “Nëse shkoni më lart, mund të keni një rotor më të madh dhe kjo do të thotë më shumë energji nga turbinat. Në atë lartësi është një rritje e konsiderueshme e energjisë së erës krahasuar me atë që kemi leje tani për tani “.

Kur të përfundojë, rreth 1,101 kulla gjigande që mbajnë teh në Markbygden do të jenë të afta të gjenerojnë 8% të nevojës për energji elektrike të Suedisë. Kjo do të plotësojë kërkesën në rritje ndërsa industritë, transporti në veçanti, largohen nga karburantet me bazë hidrokarbure për të përmbushur objektivat e qëndrueshmërisë mjedisore.

Vitin e kaluar, fermat suedeze të erës gjeneruan gjithsej 27.9 terawat orë, një rritje prej 27.9% krahasuar me vitin e kaluar. Kombit do t’i duhen të gjitha turbinat që mund të marrë për të përmbushur një rritje prej 70% të kërkesës për energji siç parashikohet për 2045 nga Markus Rauramo, CEO i Fortum Oyj.

burimi i imazhit: http://mapecology.ma


Turbina mbajtëse e rekordeve botërore në tokën e thatë është modeli 5.8-170 i bërë nga Siemens Gamesa Renewable Energy SA. Qëndron ‘vetëm’ 250 metra i gjatë në pikën e tij më të lartë.

Duke komentuar planet e Swevind, Oliver Metcalfe, një analist i erës në BloombergNEF tha: “Një leje që lejon turbina deri në 300 metra do të thotë se Svevind mund të instalojë modelet më të fundit dhe më të fuqishme të turbinave në projekt.

“Turbinat më të larta tokësore në treg sot qëndrojnë rreth 250 metra. Nëse jepet, leja e re do t’i jepte Svevind një mbrojtës në rast se prodhuesit lëshojnë modele më të reja dhe më të mëdha. “